Aracıma Çarpıp Kaçtılar Ne Yapmam Gerekiyor?
Günümüzde birçok trafik kazası meydana gelmektedir. Trafik kazalarının yanı sıra kimi araçların başka bir araca çarpıp kaçtığı görülmektedir. Hatta kimi zaman park halindeki bir araca çarpıp kaçıldığını görmek mümkündür. Aracımıza çarpıp kaçtıklarında ne yapmamız gerekir böyle bir durumda herhangi bir yere müracaat edebilir miyiz? Bugünkü makalemizde aracımıza çarpıp kaçtıklarında ne yapılması gerektiği hakkında kısaca bilgi vererek okurlarımızı aydınlatacağız. Araç sahiplerinin bu konu hakkında bilgi sahibi olmaları onları birçok maddi zarar ve masraftan koruyacaktır. Şimdi böyle bir durumda neler yapmamız gerektiğine sırasıyla göz atalım.
Hasar Bildirimi
Aracınıza birinin vurup kaçtığı anda yapılması gerekli en önemli hususlardan biri hasar bildirimidir. Hasar bildirimi yaparken aracınıza kimin çarptığını bildirmeniz önem arz etmektedir. Eğer aracınıza çarpıp kaçan kişiyi biliyorsanız aracın plakasını, modelini ve rengini en yakın polis ya da jandarmaya bildirmeniz gerekir. Bu yönde yapılan bir bildirimin adı hasar bildirimidir. Hasar bildirimi yapıldıktan sonra bir zabıt tutulur. Zabıt tutulduktan sonra en geç beş gün içinde bağlı bulunduğunuz sigorta şirketine hasar bildiriminde bulunmalısınız. Beş günün ardından hasar bildiriminde bulunmazsanız hak kaybına uğramanız kaçınılmaz hale gelir.
Soruşturma Açılması
Sürücülerin bu konuda en çok merak ettiği hususlardan biri de soruşturma açılıp açılmayacağıdır. Yapılan şikayetlerde herhangi bir ölüm ya da yaralanma söz konusu değilse genellikle soruşturma açılmamaktadır. Aksi halde eğer ölümlü ya da yaralanmalı bir trafik kazası meydana gelmişse bu takdirde soruşturma açılması kaçınılmazdır. Burada ister soruşturma açılsın isterse açılmasın yapılması gereken en önemli şeylerden biri de gerekli tedbirleri almaktır. Bu tedbirlerin başında gerekli delilleri toplamak gelmektedir. Aracınızın hasar gördüğü bölgede herhangi bir kamera kaydı varsa bunları muhakkak temin ederek delil olarak sunmanızda yarar vardır. Çarpma anına ait bir video görüntüsü bu süreçte belirleyici olacaktır. Bu yüzden gerekli somut delillerin toplanması yargılama bakımından önem arz eder.
Hasarın Karşılanması
Sürücülerin merak ettiği en önemli sorulardan biri de hasarın kim tarafından karşılanacağıdır. Eğer çarpıp kaçan kişiler tespit edilemiyorsa kasko şirketi zararı ödeyecek ya da güvence hesabından zararların karşılanması talep edilir. Öte yandan zorunlu trafik sigortası bu zararları karşılamamaktadır. Burada okuyucularımıza kaskonun önemli bir zarar karşılama yöntemi olduğunu belirtmemiz gerekir. Dolayısıyla aracınızın kaskosu olması sizi bir adım öne götürecektir.
Tazminat Alabilir Miyim?
Birisi eğer aracınıza vurup kaçarsa burada yapmanız gereken çeşitli hamleler vardır. Öncelikle aracınızı hareket ettirmeden önce muhakkak fotoğrafını çekerek görgü tespit tutanağı düzenleterek hem emniyete hem de sigorta şirketine ulaştırmanız gerekir. Bu arada sizden kaynaklı bir durum olmadığının gerek emniyet gerekse sigorta şirketi tarafından bilinmesinde yarar vardır. Görgü tespit tutanağını tutturamadığınız zamanda bile muhakkak sigorta şirketine bu durumu bildirmeniz gerekir. Aksi takdirde geç ihbar ettiğiniz gerekçesiyle sigorta şirketinden gerekli tazminatı alamayabilirsiniz.
Güvence Hesabı Nedir?
Güvence Hesabı, kapsamında bulunan zorunlu sigortaların sağladığı teminatlara ilişkin bedeni olarak (sakatlık ve ölüm) zarar görenlere kaza sonrasında sakat kalma halinde sakatlık tazminatı, ölüm halinde ise ölenin desteğinden yoksun kalanlara destekten yoksun kalma tazminatı ödeyen hesap türüdür. Bu hesaptan yararlanabilmek için yaralanma, sakatlanma ya da ölüm gibi durumların oluşması gerekir. Eğer herhangi bir yaralanma, sakatlanma ya da ölüm söz konusu değilse polis veya jandarmaya ve kasko şirketine başvurarak beş gün içinde zararınızın karşılanmasını talep etmelisiniz.