Sigorta poliçelerinde bahsedilen maluliyet ifadesi sigortalının, sigorta süresi devam ederken yaşadığı olumsuz durumlar sonucunda bedensel zarara uğraması ve beden bütünlüğünün geçici ya da kalıcı olarak bozulması durumu demektir.
Kişide geçerilen kaza sonrasında kaza ile ilintili olarak bedensel bir zararın kalması halinde ve beden bütünlüğünün geçici olarak bozulması halinde kişi bu durumdan kaynaklı olarak maddi ve manevi tazminat almaya hak kazanacaktır. Tazminatın tespiti içinse kazaya ilişkin olarak kusurun tespiti yapıldıktan sonra kazadan kaynaklı olarak kişide oluşan maluliyetin tespiti için Adli Tıp Kurumunda iliği Yönetmelik uyarınca Adli Tıp Raporu alınarak maluliyetin tespiti yapılır.
Maluliyetin tespiti yapılıp gerekli tazminat belirlenip tazminat ödendikten sonra zararın artması durumunda ise yeniden tazminata hak kazanılır mı?
Yeniden tazminata hak kazanılacağını belirtmekle birlikte şartları mevcut bulunmaktadır. Öncelikle kişide gelişen bu zararın kaza ile arasında bir illiyet bağının bulunması gerekmektedir. Çünkü bazı hallerde kişinin bir kronik hastalığının bulunması, başka bir kaza geçirilmesi veya başka dış etmenler nedeniyle kişide zararların oluşması ya da var olan zararları tetiklemesi de muhtemeldir bu nedenle gelişen zarar için yeniden başvuru yapmayı düşündüğümüz takdirde bu zararın kaza ile illiyet bağı bulunduğunu gösteren yeni bir Adli Tıp Raporu alınması gerekecektir.
Ayrıca bir diğer şart ise 8 yıllık zamanaşımı süresidir. Trafik kazalarından kaynaklanan tazminat davalarında zamanaşımı süresi kaza tarihinden itibaren 8 yıldır, gelişen zarar da yine kaza tarihinden itibaren 8 yıl sonrasında zamanaşımına uğrayacaktır.
Bu şartların bulunması halinde kişinin artan maluliyet oranı için yeniden başvuru yapılarak daha önceki maluliyeti ve güncel maluliyeti arasındaki oran farkı hesaplanarak bu farka göre yeniden tazminat almaya hak kazanılacaktır. Bu durum;