Trafik kazasında birden çok kişinin sorumluluğu söz konusu olabilir; işletici, sürücü, sigortacı, yaya gibi. Karayolları Trafik Kanununun 88.maddesinde aynı zarardan sorumlu olan kişilerin müteselsilen sorumlu olacakları kabul edilmiştir. Müteselsil sorumlulukta BK.m.142 uyarınca zarar görenin dilediği borçluya başvurma hakkı vardır; dilerse sorumlulardan birine, dilerse hepsine veya bir kısmına karşı dava açabilir. Müteselsil sorumlulukta kural olarak borçlulardan herbiri borcun tamamından sorumludur.
Karayolları Trafik Kanunu’nun 88.maddesine göre, birden çok sorumlu varsa (işleten, sürücü, sigortacı) aynı zarardan ortaklaşa ve zincirleme sorumlu olup, BK.142. madde uyarınca, zarar görenin, dilediği borçluya başvurup zararın tamamını isteme hakkı vardır.
Dava, trafik kazasından kaynaklanan maddi tazminat istemine ilişkindir. Trafik kazasında birden çok kişinin sorumluluğu söz konusu olabilir; işletici, sürücü, sigortacı, yaya gibi. Karayolları Trafik Kanunu’nun 88. maddesinde aynı zarardan sorumlu olan kişilerin müteselsilen sorumlu olacakları kabul edilmiştir.
Karayolları Trafik Kanununun 3. maddesinde;“Araç sahibi olan veya mülkiyeti muhafaza kaydıyla satışta alıcı sıfatıyla sicilde kayıtlı görülen veya aracın uzun süreli kiralama, ariyet veya rehini gibi hallerde kiracı, ariyet veya rehin alan kişidir. Ancak ilgili tarafından başka bir kişinin aracı kendi hesabına ve tehlikesi kendisine ait olmak üzere işlettiği ve araç üzerinde fiili tasarrufu bulunduğu ispat edilirse, bu kimse işleten sayılır.”
Buna göre;
- araç sahibi,
- mülkiyeti muhafaza kaydıyla satışta alıcı sıfatıyla sicilde kayıtlı görülen kişi
- veya aracın uzun süreli kiralama, ariyet veya rehini gibi hallerde kiracı, ariyet veya rehin alan kişi
- aracı kendi hesabına ve tehlikesi kendisine ait olmak üzere işlettiği ve araç üzerinde fiili tasarrufu bulunduğu kanıtlanan kişi, İşleten sayılmaktadır.
Buna göre meydana gelen kaza sonucunda aracın kaza tarihindeki ZMMS Trafik Sigortacısı başta teminat limitleri dahilinde sorumlu olmak üzere onunla birlikte aracın işleteni yani yukarıda açıklandığı üzere aracın sürücüsü ve araç ruhsat sahibi de meydana gelen zarardan müştereken ve müteselsilen sorumlu olacaktır. Destekten yoksun kaln kişi dilerse sadece bu sorumlulardan birine karşı dilerse birkaçına veya hepsine karşı bu hakkını kullanarak dava açabilecektir. Yukarıda da bahsedildiği gibi sigorta şirketi ancak kaza tarihindeki sigorta poliçe teminat limitleri dahilinde sorumlu tutulacak fazlası için bir talep hakkı mevcutsa diğer sorumlulara karşı ileri sürülebilecektir.