Destekten yoksun kalma tazminatı, B.K’nun 45/II.maddesi
uyarınca destekten yoksun kalma tazminatının konusu, desteğin yitirilmesi nedeniyle yoksun kalınan zarardır. Buradaki amaç, destekten yoksun kalanların desteğin ölümünden önceki yaşamlarında sosyal ve ekonomik durumlarının korunmasıdır. Görülmektedir ki, destekten yoksun kalma tazminatının konusu, desteğin yitirilmesi nedeniyle yoksun kalınan zarardır. Buradaki amaç, destekten yoksun kalanların desteğin ölümünden önceki yaşamlarındaki sosyal ve ekonomik durumlarının korunmasıdır. Olaydan sonraki dönemde de, destek olmasa bile, onun zamanındaki gibi aynı şekilde yaşayabilmesi için muhtaç olduğu paranın ödettirilmesidir. Haksız bir eylem sonucu desteğini yitiren kimse BK’nın 45/II. maddesine dayanarak uğradığı zararın ödetilmesini isteyebilir. Ancak, destekten yoksun kalma tazminatına hükmedilmesi için öncelikle, ölen ile destekten yoksun kalan arasında maddi yönden düzenli ve eylemli bir yardımın varlığı gerekir.
Yani ölenin desteğinden yoksun kalması sebebiyle destek olduğu var sayılan kişilerin kaza tarihinden itibaren ileriye dönük olarak ölen kişinin desteğinden yoksun kalmasına ilişkin olarak hesaplama yapılır.
Peki ya ölen kişi çocuksa o zaman söz konusu hesaplama nasıl yapılacaktır?
Bu durumda ölen çocuk olduğu için farklı kişiler de sayılabilecek olmakla birlikte genel olarak anne ve baba ilk başta destektekten yoksun kalmış olacaktır. Ölen kişi çocuk olduğu için doğal olarak anne baba çocuk büyüyene kadar ona bazı masraflar yapacaktır. Yani yalnızca desteğinden faydalanmayıp aynı zamanda çocuk içn masraflar da yapılacaktır. Hakkaniyet gereği yapılan tazminat hesaplamasından yapılan bu giderlerin mahsup edilmesi gerekmektedir. Bu durum yerleşik içtihat kararlarıyla da sabittir.