GEÇİCİ İŞ GÖREMEZLİK ÖDENEĞİ TRAFİK KAZASI SONRASI ALINIR MI?
TRAFİK KAZASINDAN SONRA GEÇİCİ İŞ GÖREMEZLİK ÖDENEĞİ ÖDENİR Mİ, ÖDENİRSE GEÇİCİ İŞ GÖREMEZLİK TAZMİNATI ALINABİLİR Mİ?
Geçici iş göremezlik ödeneği; sosyal sigortacılık bakımından, iş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık sigorta kollarından istirahatli bulunan sigortalıya işten kaldığı günler için Kurumca ödenen parasal yardımdır.
Geçici iş göremezlik zararı, haksız fiilden zarar gören kişinin kalıcı bir bedensel zararının olup olmadığı tespit edilmeden önce tedavi ve iyileşme süresindeki geçici güç kaybı zararı olarak tanımlanmaktadır.
Türk Borçlar Kanunu’nun 54. maddesinde bedensel zararların özellikle; tedavi giderleri, kazanç kaybı, çalışma gücünün azalmasından ya da yitirilmesinden doğan kayıplar, ekonomik geleceğin sarsılmasından doğan kayıplar olduğu düzenlenmiştir. Geçici iş göremezlik tazminatı da kaza sonrasında görülen tedaviye bağlı olarak kişinin işe gidememesi sebebiyle uğradığı maddi zararın karşılığıdır diyebiliriz.
Geçici iş göremezlik tazminat talebine ilişkin değerlendirmeler yapılırken kişinin yaşı, eğitim durumu, mesleği ve çalışmaya bağlı gelir elde edip etmediği ya da gelir elde etme ihtimalinin olup olmadığı hususlarının ayrıca değerlendirilmesi gerekmektedir. Geçici iş göremezlik tazminatı hesaplanırken özellikle kişinin çalışıp, çalışmaması ve maaşı önem arz etmektedir.
Zarar gören kişinin çalışmayan bir kişi olması durumunda da geçici iş göremezlik süresi boyunca hayat fonksiyonlarını gereği gibi yerine getirememesi hâli söz konusu olur. Bu durumda da zarar görenin Türk Borçlar Kanunu’nun 54. maddesinin III. bendine dayanarak geçici iş göremezlik tazminatı talep edebilmesi mümkündür. Bu durumda tazminat hesaplaması ise asgari ücret üzerinden yapılacaktır.
Kişinin trafik kazasından sonra geçici iş göremezlik ödeneği alması demek ise bir nevi bu zararın SGK tarafından karşılanması demektir. Meydana gelen zarar karşılandığı için elbette tekrar talep edilemeyeceğinden geçici iş göremezlik tazminatı talep edilemeyecektir. Ancak uygulamada genellikle SGK geçici iş göremezlik ödemelerini eksik yapmakta bu nedenle bu durum göz önüne alınarak değerlendirme yapılması gerekmektedir.