TRAFİK KAZALARINDA GEÇİCİ İŞ GÖREMEZLİK

Kişi, trafik kazası sonucu yaralanıp, kalıcı bir sakatlığı olup olmayacağının tespiti, tedavi ve iyileşme süresince geçici iş göremez durumundadır. Trafik kazası kişide fiziksel ya da psikolojik sorunlara sebep olabilir ve bu süreç “çalışılamayan süre” “mesleki işten kalma süresi” olarak tamamlanır, kişi bu süreçte geçici iş göremez sayılır. Sigortalı çalışanlara tedavi ve iyileşme süresince SGK’ dan “geçici iş göremezlik ödeneği” verilir. Kişi sigortalı çalışan değilse veya SGK’ nın karşılamadığı bir zararı varsa bunu kusurlu aracın sigorta şirketinden talep eder, geçici iş göremezlik ödemesi alır.

Geçici iş göremezlik süresinin tespiti için kişi Adli Tıp Kurumu’ ndan, Tıp Fakülteleri Sağlık Kurullarından rapor alınır, bu raporlarda geçici iş göremezlik süresi içinde kişinin beden gücü kaybı %100 kabul edilir. Raporlarda kişinin iyileşme süresi tespit edilir; bu tespitlerde kişinin yaşı sağlık durumu, kaza sebebiyle aldığı hasar dikkate alınır. Kişinin iyileşme süreci olarak tespit edilen süre tam iş göremez sayılır ve bu dönem zararı %100 işgücü kaybına uğramış sayılır. Bu işgücü kaybı süresince kişi geçici iş göremezlik tazminatına hak kazanmaktadır.

Kişinin tam iş göremez sayıldığı süreçte, herhangi bir gelir kaybı olmasa bile, bu dönem tazminatı “güç kaybı zararı” olarak hesaplanacaktır. Bu duruma “ev hanımı birinin kaza geçirdikten sonra iyileşme sürecinde kusurlu aracın sigorta şirketinden geçici iş göremezlik tazminatı talep etme hakkı olduğunu” örnek verebiliriz. Herhangi bir geliri olmamasına rağmen, iyileşme süresince %100 iş göremez sayılacağından, geçici iş göremezlik tazminatı alabilmektedir. Emekli, yaşlı ve çocuklar da aynı şekilde örnek olabilir. Bu gibi çalışmayan kişilerin geçici iş göremezlik tazminatı asgari ücretten hesaplanmaktadır.


Ancak geçici iş göremezlik ile bakıcı gideri tazminatı karıştırılmamalıdır. Bakıcı gideri için kişinin geçici iş göremez olduğu iyileşme ve tedavi sürecinde, kendi işlerini yapamayacak ve bakımını sağlayamayacağından, başkasının yardım ve bakımına ihtiyacı bulunması ve raporla bakıcı ihtiyacı olduğunun tespiti gerekir. Bu şekilde tespit sonrası kişinin, tazminat isteme hakkı doğacaktır.

“Adaleti savunmaktan vazgeçtiğimizde, hukukun üstünlüğü tehlikeye girer. Adaleti savunmak, ona inanmak ve uygulamak, özgürlüğümüzü korumanın temelidir.” by Robert F. Kennedy

TRAFİK KAZALARINDA GEÇİCİ İŞ GÖREMEZLİK
TRAFİK KAZALARINDA GEÇİCİ İŞ GÖREMEZLİK
Hemen Arayın