TRAFİK KAZALARINDA CEZAİ SORUMLULUK
Trafik kazaları yalnızca maddi hasarlı trafik kazaları ve ölümlü ve yaralanmalı kazalar olarak ayrılmaktadırlar. Yalnızca maddi hasar olan trafik kazalarında cezai yönden bir sorumluluk söz konusu olmayıp yalnızca meydana gelen maddi hasarın karşılanması gerekmektedir.
Ancak yaralanmalı ve ölümlü kazalarda sürücünün cezai yönden sorumluluğu bulunmaktadır. Nasıl bir ceza alınacağına gelecek olursak her olayın özelliğine cezai sorumluluk farklılık göstermekle birlikte genel olarak yaralanmalı kazalarda sürücü “ taksirle bir kişinin yaralanmasına sebep olma” suçundan yargılanacaktır.
Taksirle yaralama suçu TCK’nın 89. Maddesinde düzenlenmiştir. “Taksirle başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, üç aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.” Şeklinde kanunda düzenleme yapılmıştır. Ancak olayın özelliklerine göre özellikle sürücünün fazla derecede alkollü olması veya uyuşturucu ve uyarıcı madde etkisinde olması gibi nedenlere bağlı olarak bilinçli taksir hükümlerine göre de mahkeme tarafından ceza verilebilecektir. Taksirle bir kişinin yaralanmasına sebep olma suçu aynı zamanda şikayete bağlı olup mağdur tarafından şikayetçi olunmaması halinde sürücü ceza almayacak, savcılık tarafından kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilecektir.
Ölümlü kazalarda ise yine taksirle bir kişinin ölümüne sebep olma suçu ise taksirle bir kişinin ölümüne neden olma suçunun neticesi sebebiyle ağırlaşmış hali olarak devamında düzenlenmiş olup “Fiilin sonucunda birden fazla kişinin ölmesi ise verilecek cezada artışa yol açar. Bu durumda 2-15 yıl aralığında hapis cezası uygulanır. TCK m.85: (1) Taksirle bir insanın ölümüne neden olan kişi, iki yıldan altı yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.” Şeklinde kanunda düzenlenmiştir. Bu durumda hakim ölen kişi sayısı ve olayın özelliklerini göze alınarak kanunda belirtilen sınırlar arasında cezaya hükmedecektir.