TRAFİK KAZALARINDA SİGORTA ŞİRKETİ HANGİ HALLERDE RÜCU EDEBİLİR?
Rücu, kelime anlamı itibariyle “geri dönme, cayma” gibi anlamlara gelmektedir. Hukuki olarak rücu, bir kişinin diğer kişinin yerine geçerek hukuken üçüncü kişi/kişilere karşı onun haklarını ve sorumluluklarını devralması anlamına gelmektedir. Yani rücûnun kelime anlamına baktığımızda, kişi başkasına verdiği şeyi, parayı daha sonra geri istediği taktirde bir üçüncü kişiden şeyi, parayı aldığında, verdiği şeyi rücu etmiş oluyor.
Rücu hakkı borcun ödenmesinden tamamen ayrı bir hak olup borcun ödenmesi ile hukuki açıdan borçla alakalı üçüncü kişiye karşı herhangi bir sorunluluk kalmamaktadır ancak borcu ödeyen kişi ve asıl borçlu olan kişi arasında borcu ödeyen kişinin şartların oluşması halinde rücu hakkı, yani ödediği borcu geri isteme hakkı doğmuş olacaktır.
Sigorta hukukunda ise rücu hakkı trafik kazalarında belli şartların bulunması halinde sigorta şirketine tanınmış bulunmaktadır. Bu şartların bulunması halinde sigorta şirketi yaptığı ödemeleri sürücü ve araç ruhsat sahibinden geri isteyebilecektir.
Peki bu şartlar nelerdir?
Sigorta şirketine rücu hakkı tanıyan şartlar Karayolları Trafik Kanununda belirtilmiş olup:
- Sürücü Belgesine (ehliyet) sahip olmayan kişi tarafından aracın kullanılarak kaza yapılması,
- Uyuşturucu, alkol ve benzeri maddelerin etkisi altında araç kullanarak buna bağlı olarak kaza yapılması,
- Aracın yolcu taşımaya ruhsatının bulunmaması ancak yolcu taşıması veya Karayolları Trafik Yönetmeliği 128. maddesiyle belirlenmiş istiap hadlerinde fazla yolcu veya yük taşımaya veya patlayıcı ve tehlikeli maddeleri taşıma ruhsatı olmayan bu maddelerin patlaması gibi sonuçların meydana gelmiş olması gerekir.
Bu şartların gerçekleşmiş olması halinde sigorta şirketi trafik kazasından kaynaklı olarak yaptığı tazminat ödemelerini araç ruhsat sahibi veya sürücüden geri isteyebilecektir.