TRAFİK KAZASI NEREYE ŞİKAYET EDİLİR?
Karayolları Trafik Kanununda, trafik kazası “Karayolu üzerinde hareket halinde olan bir veya birden fazla aracın karıştığı ölüm, yaralanma ve zararla sonuçlanmış olan olaydır.” şeklinde tanımlanmıştır. Trafik kazaları genellikle hiç beklenmedik bir şekilde meydana gelen, can ve mal kaybına yol açan olaylar olarak görülmektedir.
Trafik kazası gerçekleştikten sonra yalnızca maddi hasar mevcut ise taraflar kendi arasında kaza tespit tutanağı tutabilecek anlaşma sağlayamazlarsa polis çağırarak da kaza tespit tutanağı tutabileceklerdir. Ölümlü ve yaralanmalı kazalarda ise mutlaka polis çağırılarak kaza tespit tutanağının polisler aracılığıyla tutulması kanun tarafından zorunlu tutulmuştur. Ölüm ve yaralanma bulunması halinde zaten polisler kendiliğinden tarafların ifadesini de alacaktır bu durumda ifade verirken şikayetçi olduğunun bildirilmesi gerekecektir aksi halde şikayete bağlı bir suç olduğu için ceza davası görülmeyecektir.
Peki ya bazı sebeplerden polis çağırılamadı ve tutanak tutulamadıysa ne yapılması gerekir?
Böyle durumlarda hemen kazaya ilişkin kanıtların toplanması, kazadan hemen sonra fotoğrafların çekilmesi vs. gerekmekte sonrasında hemen en yakın karakola başvurulması gerekmektedir. Bu durumda emniyet tarafından gerekli araştırmalar yapılarak dosya savcılığa sevk edilecektir. Emniyet tarafından kazadaki kişi ve araçlar tespit edildi ancak kusurlu taraf belirlenememişse o durumda da kusur tespit davası açılması gerekecektir. Yani genel olarak trafik kazalarında ilk şikayet merci kazanın meydana geldiği yerdeki en yakın karakol olacaktır.