TRAFİK KAZASINDA TEK ARAÇ BULUNMASI HALİNDE KİMLER TAZMİNAT TALEP EDEBİLİR?
Kaza yapan aracın başka bir araca çarpmadan veya yayalara zarar vermeden gerçekleştirdiği kazalar tek taraflı trafik kazalarıdır. Burada ancak sürücü veya aracın içinde bulunan yolcular veya aracın kendisi zarar görmektedir.
Tek taraflı ölümlü trafik kazalarında tazminat hakkı işleten ve sürücünün aynı kişi olup olmamasına göre değerlendirilmesi gerekmektedir.
İşleten, araç sahibi olan veya mülkiyeti muhafaza kaydıyla satışta alıcı sıfatıyla sicilde kayıtlı görülen veya aracın uzun süreli kiralama, ariyet veya rehin gibi hallerde kiracı, ariyet veya rehin alan kişidir.
Sürücünün aynı zamanda işleten sıfatıyla aracı sevk ve idare ettiği durumlarda kaza tek taraflı olduğundan sürücünün %100 kusurlu olduğu kabul edilir. Tabi ki burada kaza yapılmasına başka bir unsur sebebiyet vermediyse başka bir unsurun sebep olması halinde bu durum tutanağa da zaten geçirilecektir.
Araçta bulunan yolcu konumunda bulunan kişilerin ve bu yolculardan varsa vefat edenlerin yakınları, sürücüye verilen kusur oranında maddi ve manevi tazminat talebinde bulunabilecektir.
Sürücü ve işletenin yaralanması halinde ise ”hiç kimse kendi kusurundan faydalanamaz’‘ ilkesi gereği sürücü ve işleten, üçüncü şahıs sayılamadığından sigorta şirketinden tazminat talep edemez. Ancak sürücü işletenin ölümü halinde tazminat talep edilip edilmeyeceği Yargıtay ve doktrinde tartışmalıdır. Aslında burada kanun maddesi açıkça üçüncü şahıslardan bahsetmekte olup, işleten sürücü ölümlerinde zarar gören müteveffanın kendisi değil desteğinden yoksun kalanlardır. Bu sebeple işleten sürücünün, ölümü halinde desteğinden yoksun kalan kişiler ”Destekten Yoksun Kalma Tazminatı” talep edebileceklerdir. Ancak 2016 tarihindeki torba yasa ile bu durum teminat dışı bırakılmıştır. Bu nedenle sürücü ve işleten yani araç ruhsat sahibi yüzde yüz kusurlu olmaları halinde tazminat talebinde bulunamayacaktır.