TRAFİK KAZASINDAN SONRA KİŞİNİN MALUL KALMASI HALİNDE
MALULİYET RAPORU NEREDEN ALINIR?
Maluliyet diğer adıyla kişide meydana gelen kalıcı sakatlık ve sürekli iş göremezlik olarak da adlandırılır.
.Sürekli iş göremezlik zararında zarar görenin çalışma gücünün sürekli olarak azalması ya da tamamen kaybedilmesi söz konusudur . Sürekli iş göremezlik tazminatında üzerinde durulması gereken önemli hususlardan biri de sürekli iş göremezliğin varlığına rağmen malvarlığında azalma meydana gelmemesi ihtimâlidir. Örneğin, %5 sürekli iş göremez hâle gelen kişi aynı işi yapmaya devam ediyorsa ve aynı geliri elde ediyorsa bu durumda kişinin malvarlığında herhangi bir azalma meydana gelmemektedir. Yalnız, %5 sürekli iş göremez hâle gelen kişi aynı işi yerine getirmek için daha fazla efor harcamak zorunda kalmaktadır. Efor kaybına bağlı zarar, Türk Borçlar Kanunu’nun 54. maddesinde kavram olarak düzenlenmemiştir. Ancak zarar türleri sınırlı sayıda düzenlenmediğinden efor kaybına bağlı kayıpların şartları oluştuğunda zarar görenden tazmini talep edilebilir.
Bu kapsamda meydana gelen kaza sonrasında sürekli olarak sakatlığı bulunan kişiler sürekli iş göremezlik tazminatı kapsamında sorumlulara karşı dava açabilecektir. Ancak dava aşamasında veya öncesinde bu sakatlığın tespit edilmesi ve derecesinin belirlenmesi için bir maluliyet raporu almak gerekmektedir. Özellikle sorumlu olan sigorta şirketi ise dava açılmadan sigorta şirketine başvuru şartı bulunmakla başvuru için maluliyet raporu zorunlu unsurlardan biridir.
Peki bu raporu nereden alabiliriz?
28603 sayılı Özürlülük Ölçütü Sınıflandırması ve Özürlülere verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik incelendiğinde;
Yönemeliğin 7. Maddesinde;
“(1) Bu Yönetmelikte belirtilen özürlü sağlık kurulu raporlarını düzenlemeye yetkili sağlık kurumlarını ve hakem hastaneleri Sağlık Bakanlığı belirler ve internet sitesinde yayımlar.
(2) Yetkili olmayan sağlık kurumları ile 6 ncı maddede belirtilen şekilde özürlü sağlık kurulunu teşkil edemeyen sağlık kurumlarının verdiği sağlık kurulu raporları değerlendirilmeye alınmaz.”
Yönetmeliğin 8. Maddesinde;
“ (1) Özürlü sağlık kurulu raporları, bu Yönetmeliğin ekinde yer alan EK-1 Özürlü Sağlık Kurulu Raporu Formuna uygun olarak düzenlenir.
(2) Kişinin özür oranı, özürlü sağlık kurulunca bu Yönetmeliğin ekinde yer alan EK-2 Özür Oranları Cetvelinde bulunan özür oranlarına göre yüzde (%) olarak belirlenerek özürlü sağlık kurulu raporunun ilgili bölümünde rakam ve yazı ile belirtilir. Bu cetvelde adı geçmeyen hastalık ve özürler ile bunlara ait özür oranları, fonksiyon kayıplarına göre özürlü sağlık kurulunca değerlendirilerek belirlenir.” denilmektedir.
Mevzuat uyarınca yapılması gereken işlem, mağdur kişinin bulunduğu il ve ilçede yer alan, Sağlık Bakanlığı’nın internet sitesinde tespit edilerek yayınlanmış olan Hastanelerden, başvurulmak sureti ile maluliyet durumuna ilişkin olarak rapor talep edilmesi gerekmektedir.
27021 sayılı Çalışma Gücü ve Meslekte Kazanma Gücü Kaybı Oranı Tespit İşlemleri Yönetmeliği’nin 5. Maddesinde ise;
“ (1) Sigortalı ve hak sahiplerinin çalışma gücü kaybı oranları ile Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri kapsamındaki sigortalıların iş kazası sonucu meslekte kazanma gücü kaybı oranları tespitinde esas alınacak sağlık kurulu raporlarını düzenlemeye;
- a) Sağlık Bakanlığı eğitim ve araştırma hastaneleri,
- b) Devlet üniversitesi hastaneleri,
- c) Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı asker hastaneleri,
ç) Sigortalıların ikamet ettikleri illerde (a), (b) ve (c) bentlerinde belirtilen hastanelerin bulunmaması durumunda Sağlık Bakanlığı tam teşekküllü hastaneleri, yetkilidir.
Bu kapsamda yönetmelik hükümlerine göre yetkili olan hastanelere kaza sonrasında görülen tüm tedavi evraklarıyla başvuru yapılarak maluliyet raporu talep edilebilecektir.