Araç Değer Kaybı Tazminatı Nasıl Hesaplanmalı?
brochure
Download our document to see specific data of the service and how we work.
Neden Bızı Seçmelisiniz
Yılların Tecrübesi
Birçok Prestijli Ödül
Deneyimli Avukat
Ücretsiz Danışmanlık
Araç Değer Kaybı Tazminatı Nasıl Hesaplanmalı?
- Kazaya karışan aracın piyasadaki tercih durumu,
- Hasarın boyutu,
- Aracın üretim yılı,
- Marka ve model bilgisi,
- Aracın kilometresi,
- Hasar geçmişi ve niteliği,
- Aracın kilometresi,
- İşlem gören parçaların niteliği ve sayısı,
- Trafiğe çıkış tarihi dahi araçtaki değer kaybının miktarını etkileyebilmektedir.
Bu konuda Yargıtay 17. Hukuk Dairesi 2016/4690 E.-2016/7983 K. Sayılı ve 20.09.206 tarihli ilamıyla uygulamaya şu şekilde yol göstermektedir: “Araçta meydana gelen değer kaybının; Aracın serbest piyasa koşullarına göre kaza tarihi itibariyle hasarsız haldeki ikinci el rayiç değeri ile aracın yaşı, özellikleri, hasar miktarı ve hasarlı kısmın özellikleri dikkate alınarak, kazadan sonraki hasarlı halinin rayiç değeri tespit edilip bu iki miktar arasındaki azalmaya (farka) göre hesaplanması gerekir.”
Araç Değer Kaybı Hangi Durumda İstenmez?
Araç değer kaybı avukatı önüne gelen dosyada, araçta değer kaybı alınıp – alınmayacağını incelerken, aracın pert olması yani hurda olması halinde veyahut daha önce pert kayıtlı olması halinde değer kaybı tazminatı alamaz.
Araç Değer Kaybı Tazminatı Kimlerden Alınır? Araç Değer Kaybı Sorumluluları?
ARAÇ DEĞER KAYBI, KAZADA KUSURLU TARAFTAN ALINIR.
Hasar gören araç onarıldıktan sonra hasarın ve onarımın derecesine göre araçta değer kaybı oluşmaktadır. Kazada zarara neden olan kusurlu karşı taraf araç sahibinin değer kaybından sorumluluğu söz konusudur. Zarara neden olan kusurlu tarafın değer kaybından sorumlu sayılabilmesi için kazada ya tamamen kusurlu ya da en az % 25 oranında kusurlu olması gerekmektedir. Karşı tarafın tamamen kusursuz olması halinde araç değer kaybı tazminatından söz etmek mümkün olmayacaktır.
Meydana gelen kazada karşı tarafın kusurlu olması durumunda araç sahibi, kusuru oranında karşı tarafın sigorta şirketinden, sürücüden veya bizzat araç sahibinden araç değer kaybı tazminat bedelini talep edebilir.
Araç değer kaybı tazminatında sorumluluktan bahsederken, trafik sigortası bu hususta önemli bir yere sahiptir. Trafik kazası neticesinde değer kaybı meydana gelmesi durumunda kazada kusurlu olan tarafın trafik sigortası araçta oluşan değer kaybını telafi etmekle yükümlüdür. Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası altında sigorta şirketi, kaza esnasında hatalı olan araç sahibinin sorumluluklarına ortak olmaktadır. Türk Ticaret Kanunu’nun 1409. maddesine göre “Sigortacı, sözleşmede öngörülen rizikonun gerçekleşmesinden doğan zarardan veya bedelden sorumludur.” Yani trafik kazası neticesinde araçta meydana gelen değer kaybından zarara neden olan kusurlu araç sahibinin sigorta şirketi de sorumludur. Ancak, dikkat edilmesi gereken en önemli husus, kusurlu araç sürücünün ZMMS yani trafik sigortasını yapan sigorta şirketi sadece teminat limitleri kadar sorumludur. Sigorta şirketinin sağlamış olduğu teminat limitlerinin aşılması halinde sürücü ve ruhsat sahibinin müşterek ve müteselsilen sorumluluğundan bahsetmek mümkün olacaktır.
AVUKAT SELİM ÜNAL
AVUKAT, DANIŞMAN
Selim ÜNAL, 10.06.1987 Polatlı/ANKARA doğumlu, İstanbul Aydın Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu bir avukattır. 2016’da SELİM ÜNAL HUKUK VE DANIŞMANLIK ofisini kurmuş, trafik kazaları konusunda uzmanlaşmıştır. 400’e yakın medya çıkışıyla tanınan ÜNAL, hasar firmalarının kapatılması için mücadele eden öncü avukatlardan biridir. Uzmanlık alanları arasında trafik kazaları tazminatı, iş kazaları ve manevi tazminat davaları bulunmaktadır.
Araç Değer Kaybı Tazminatında Süreler?
Araç Değer Kaybı Davası Nasıl Açılır?
Araç değer kaybı avukatı ya da daha doğru ifade ile araç değer kaybı davalarına bakan avukatların önünde araç değer kaybı dosyası geldiğinde, bazı belgelerin olması gerekmektedir. Bı belgeleleri kazaya karışan kişiler kolluk kuvvetlerinden alabileceği gibi hasar dosyası açılması ve bunun sonucunda araç hasarının tespiti için belirlenen eksperler şirketlerinden kazaya ilişkin bütün belgeleri talep edebilirler.
Bu belgelerin başlıca olanları aşağıda belirtmek gerekirse;
- Kaza gerçekleştiği sırada tutulan kaza tespit tutanağı
- Kusur oranlarını belgeleyen tutanak
- Hasara ilişkin tespit tutanağı
- Hasarı gösteren fotoğraflar (Araç hasarına ilişkin fotoğraflar her açıdan çekilmelidir)
- Onarım yapılırken alınan parçaların faturaları
- Onarım sırasında ortaya çıkan işçilik bedelini belgeleyen faturalar
- Sürücü ehliyet belgesi
- Sürücü kimlik belgesi
- Araçlara ait ZMMS poliçeleri
- Araç ekspertiz raporu
Araç Değer Kaybı Davalarında Sigorta Şirketine Başvuru Yapmak Zorunda Mıyız?
Araç Değer Kaybı Davalarında Sigorta Tahkim Komisyonu
Araçta Değer Kaybı Olup – Olmadığının Tespiti Nasıl Yapılır
Araç değer kaybı tazminatı konusunda en önemli husus hak kaybına uğramamak adına mutlaka trafik kazalarına bakan avukatlarla ve trafik kazasında uzman avukat ile çalışmak gerekmektedir. Araçta, araç değer kaybının olup- olmadığını anlamanın en önemli faktörü, trafik kazası avukatı ile çalışmaktır. Trafik kazası avukatı, araçta değer kaybı olup olmadığını ve değer kaybı tazminatı almaya hak kazanıp- kazanmayacağı yönünde aşağıda belirtilen şartlara öncelikle bakarak tespitini yapmaya çalışacaktır.
• Öncelikle başvuru sürecinde aracın pert olup olmadığı dikkate alınır.
• Araç değer kaybı talebini oluşturan taraf %100 kusurlu ise bu başvuruyu yapamaz.
• Kazaya bağlı hasar oluşması ve hasarın tamirinin yapılması da tespit aşaması için geçerlidir.
• Araçta onarım gören parçalar daha önce başka bir nedenle onarılmamış olmalıdır.